Recenzie la cartea "Studiul China" scrisa de Thomas Colin Campbell si Thomas M. Campbell II - o carte despre alimentatie, cauza unor boli este alimentatia gresita

Thomas Colin Campbell, biochimist american, profesor de biochimie nutritionala la Universitatea Cornell din New York, impreuna cu fiul sau Thomas M. Campbell II, au scris cartea "Studiul China". La inceputul anilor 80, un distins cercetator chinez,dr. Junshi Chen a venit sa lucreze in laboratorul domnului Campbell, la Universitatea Cornell. In discutiile lor au vorbit si despre un sondaj ce s-a facut in China la inceputul anilor 70 cand premierul chinez Chou Enlai s-a imbolnavit de cancer. Sondajul a fost facut pe 880 de milioane de chinezi. Rezultatul final al sondajului a fost un atlas color ce arata locurile in care cancerul era cel mai frecvent intalnit si locurile unde era aproape inexistent. In districtele cu rata cea mai mare a cancerului incidenta bolii era de pana la 100 de ori mai mare decat in districtele unde cancerul era cel mai putin frecvent. Dorindu-se cercetarea acestui fenomen, profesorul Campbell si dr. Chen(director adjunct al celui mai important laborator de cercetare in domeniul alimentatiei si sanatatii din China) au format o echipa de cercetatori de recunoastere internationala. S-au deplasat in 65 de districte din China, au impartit chestionare si au facut analize de sange la 6500 de persoane. A fost studiata natura dietei alimentare in China rurala si semi-rurala. In America , 15-16% din totalul caloriilor obtinute din alimentatie provin din proteine si pana la 80% din aceasta cantitate provin din alimente de origine animala. In China rurala, 9-10% din totalul caloriilor provin din proteine si numai 10% din totalul proteinelor provin din alimente de origine animala. Chinezii consuma mult mai multe calorii decat americanii dar mai putina grasime, mai putine alimente de origine animala, mai multe fibre si mult mai mult fier. Exista multa variatie si in interiorul Chinei, de unde si diferentele ce apar in atlasul realizat in anii 70. Datele acumulate pe parcursul studiului au aratat ca pe masura ce nivelul colesterolului din sange scade de la 170 mg/dl la 90 mg/dl, se reduce inclusiv incidenta urmatoarelor boli: cancerul la ficat, la rect, la colon, la plamani, la san, leucemie, la creier, la stomac si la esofag. Alimentele de origine vegetala sunt asociate cu niveluri mai joase de colesterol sanguin in timp ce cele de origine animala sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale colesterolului sanguin. Una din concluziile Studiului China a fost ca in districtele in care colesterolul sanguin era mare, incidenta bolilor "occidentale" era la fel de mare. Insa in China nu s-au studiat populatii care se hraneau exclusiv cu produse vegetale. Concluzia principala este urmatoarea: persoanele care se hraneau cel mai mult cu produse de origine animala erau cele mai bolnave iar persoanele care se hraneau cel mai mult cu produse de origine vegetala erau cele mai sanatoase. Eu am trecut la un regim raw vegan, consum o cantitate semnificativa de grasimi(avocado, nuca de cocos, masline, nuci, etc) si fructe, legume, verdeturi. Fac asta de 4 luni si ma simt foarte bine.

Medicii recomanda celor ce au o alimentatie formata doar din produse vegetale (se numeste vegana) sa ia un supliment de vitamina b12 si iarna vitamina d3. Vitamina b12 este necesara dar nu se gaseste in produsele vegetale. Interesant este faptul ca vitamina b12 se produce in organismul nostru in intestinul gros dar medicii spun ca acolo nu se poate absorbi, deoarece absorbtia se face in intestinul subtire. Vitamina d3 se produce in organismul nostru prin expunerea la soare si nu se gaseste de obicei in produsele vegetale. Totusi, ciupercile sunt o sursa de vitamina d, dar vitamina d2 nu d3.

O zi frumoasa sa aveti!

Bibliografie
“Studiul China”, de Dr. T. Colin Campbell si Thomas M. Campbell II, Adevar Divin, Brasov, 2012

surse web:
https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/cum-faci-alimente-adevaratemedicamente-mananca-ciuperci-oase-puternice-1_51766caf053c7dd83f3adc15/index.html
data accesarii site-ului: 21.07.2020

Comments