Ce este ARN mesager? Se afla in vaccinul anti-covid


Autorul pozei: https://pixabay.com/images/id-5695421/

In poza este ADN, nu stiu daca apare acolo si ARN, nu am gasit poza cu ARN.

ADN-ul este „rețeta” necesară sintezei de proteine, molecule organice esențiale pentru organismele vii.

Daca stiti engleza, cititi si acestea daca vreti, textul este dintr-un articol in engleza:
Deoxyribonucleic acid (/diːˈɒksɪˌraɪboʊnjuːˌkliːɪk, -ˌkleɪ-/ (About this soundlisten);[1] DNA) is a molecule composed of two polynucleotide chains that coil around each other to form a double helix carrying genetic instructions for the development, functioning, growth and reproduction of all known organisms and many viruses. DNA and ribonucleic acid (RNA) are nucleic acids. Alongside proteins, lipids and complex carbohydrates (polysaccharides), nucleic acids are one of the four major types of macromolecules that are essential for all known forms of life.

Sa traduc un pic: ADN-ul e o molecula compusa din doua lanturi de polinucleotide ce cara instructiuni genetice pentru dezvoltarea, functionarea, cresterea si reproducerea tuturor organismelor cunoscute si a multor virusi.

ARN mesager este o moleculă de ARN ce are rolul de a copia informația genetică a unei catene de ADN, proces numit transcripție. La procariote (bacterii) ARN mesager copiază informația genetică a mai multor gene situate alăturat. La eucariote ARN mesager copiază informația genetică a unei singure gene. Poartă mesajul genetic înscris în secvența sa de ribonucleotide. ARN mesager este monocatenar și are o lungime variabilă, în funcție de lungimea genei (ADN) pe care a transcris-o, de mărimea mesajului genetic purtat. El se asociază cu ribozomii din citoplasma celulară, la nivelul cărora dictează secvența de aminoacizi din catena polipeptică. După ce molecula de ARN își îndeplineste rolul său de mesager, el este supus hidrolizei enzimatice si depolimerizat.

Funcțiile celulare ale ARN
Voi scrie o functie a ARN-ului, puteti citi ce functii mai are ARN-ul pe site-ul wikipedia, aveti linkul mai jos, linkul cu numele de pagina Acid_ribonucleic.

Suport temporar al informației genetice
Acest rol este realizat de ARN-ul mesager ce transportă informația genetică necesară sintezei de proteine de la ADN-ul localizat nuclear la ribozomii localizați în citoplasmă.

Surse web
https://ro.wikipedia.org/wiki/ARN_mesager
https://ro.wikipedia.org/wiki/Acid_ribonucleic
https://ro.wikipedia.org/wiki/ADN
https://en.wikipedia.org/wiki/DNA
data accesarii site-ului: 6.11.2021

Comments