Despre sanatate si sistemul imunitar

Autorul pozei: https://pixabay.com/images/id-5534049/

Thomas Colin Campbell, biochimist american, profesor de biochimie nutritionala la Universitatea Cornell din New York, impreuna cu fiul sau Thomas M. Campbell II, au scris cartea "Studiul China". La inceputul anilor 80, un distins cercetator chinez,dr. Junshi Chen a venit sa lucreze in laboratorul domnului Campbell, la Universitatea Cornell. In discutiile lor au vorbit si despre un sondaj ce s-a facut in China la inceputul anilor 70 cand premierul chinez Chou Enlai s-a imbolnavit de cancer. Sondajul a fost facut pe 880 de milioane de chinezi. Rezultatul final al sondajului a fost un atlas color ce arata locurile in care cancerul era cel mai frecvent intalnit si locurile unde era aproape inexistent. In districtele cu rata cea mai mare a cancerului incidenta bolii era de pana la 100 de ori mai mare decat in districtele unde cancerul era cel mai putin frecvent. Dorindu-se cercetarea acestui fenomen, profesorul Campbell si dr. Chen(director adjunct al celui mai important laborator de cercetare in domeniul alimentatiei si sanatatii din China) au format o echipa de cercetatori de recunoastere internationala. S-au deplasat in 65 de districte din China, au impartit chestionare si au facut analize de sange la 6500 de persoane. A fost studiata natura dietei alimentare in China rurala si semi-rurala. In America , 15-16% din totalul caloriilor obtinute din alimentatie provin din proteine si pana la 80% din aceasta cantitate provine din alimente de origine animala. In China rurala, 9-10% din totalul caloriilor provin din proteine si numai 10% din totalul proteinelor provin din alimente de origine animala. Chinezii consuma mult mai multe calorii decat americanii dar mai putina grasime, mai putine alimente de origine animala, mai multe fibre si mult mai mult fier. Exista multa variatie si in interiorul Chinei, de unde si diferentele ce apar in atlasul realizat in anii 70. Datele acumulate pe parcursul studiului au aratat ca pe masura ce nivelul colesterolului din sange scade de la 170 mg/dl la 90 mg/dl, se reduce inclusiv incidenta urmatoarelor boli: cancerul la ficat, la rect, la colon, la plamani, la san, leucemie, la creier, la stomac si la esofag. Alimentele de origine vegetala sunt asociate cu niveluri mai joase de colesterol sanguin in timp ce cele de origine animala sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale colesterolului sanguin. Una din concluziile Studiului China a fost ca in districtele in care colesterolul sanguin era mare, incidenta bolilor "occidentale" era la fel de mare. Insa in China nu s-au studiat populatii care se hraneau exclusiv cu produse vegetale. Concluzia principala este urmatoarea: persoanele care se hraneau cel mai mult cu produse de origine animala erau cele mai bolnave iar persoanele care se hraneau cel mai mult cu produse de origine vegetala erau cele mai sanatoase.

Enzimele

Enzimele sunt proteine cu lant lung care iau diferite forme și determina actiuni cheie specifice in organismul nostru. Ele au un rol important in digestie și asimilarea nutrientilor, "in accelerarea proceselor cognitive si in detoxifierea celulelor. Printre altele, ele ajuta organismul in functiile de vindecare si regenerare si faciliteaza actiunea sistemului imunitar, care joaca un rol esential în prevenirea dezvoltarii bolilor."(citat de pe www.easistent.ro/?p=3623) Fructele , legumele, nucile, semintele, verdeturile (toate crude), mierea si unele mancaruri fermentate contin enzime. Enzimele sunt sensibile la caldura si aproape toate sunt dezactivate la temperaturi mai mari de 47 grade celsius. Vitamine solubile in apa cum sunt vitamina C si vitaminele B sunt afectate de procesul de fierbere si e posibil sa se piarda. Fierberea legumelor poate reduce continutul de vitamine solubile in apa chiar si cu 60%.  Din aceste motive, se recomanda ca fructele si legumele sa se manance proaspete, fara a fi preparate termic, pentru a nu se pierde enzimele si alti nutrienti importanti pentru sanatatea noastra. Si graul poate fi mancat crud, daca este pus la incoltit. Am simtit pe pielea mea faptul ca fructele crude au rol vindecator cand m-am imbolnavit de pneumonie. Dupa 3 zile in care am mancat doar fructe crude am simtit ca m-am vindecat. Apoi am mers la spital si au spus ca nu este nevoie sa scoata apa de la plamani pentru ca in partea din spate nu este apa si doar de acolo se scoate.

Posibila aparare fata de covid 19
Am gasit niste articole ce ar putea ajuta in aceasta privinta, a protectiei fata de virusul covid 19. In primul dintre articole, de fapt cel despre enzime din care am preluat anumite idei prezentate mai devreme, se vorbeste despre modul in care enzimele intaresc sistemul imunitar. Avand in vedere faptul ca enzimele intaresc sistemul imunitar am putea trage concluzia ca ne apara intr-o oarecare masura si de covid 19. Cel putin aceasta este concluzia pe care o trag eu. Aceste enzime se gasesc in fructe, legume, nuci, seminte, verdeturi (toate crude).

In cel de-al doilea articol pe care l-am gasit se vorbeste despre modul in care o alimentatie bogata in produse vegetale conducea la un numar crescut de anticorpi pentru virusul hepatitei B. In studiu s-a gasit ca cei ce consumau mai multe produse animale aveau mai putini anticorpi la acest virus. Avand in vedere acest aspect la care se adauga efectul pozitiv asupra sanatatii al unei alimentatii formata doar din produse vegetale, autorul articolului(biochimistul T. Colin Campbell) spune ca ne putem gandi ca o astfel de alimentatie ne-ar putea proteja si de virusul covid 19. Autorul mai spune ca are deja dovezi stiintifice puternice cum ca o astfel de alimentatie reduce eficient comorbiditatile asociate cu cazuri severe de covid 19. Comorbiditate inseamna a avea doua sau mai multe probleme de sanatate in acelasi timp. Medicii recomanda celor ce au o alimentatie formata doar din produse vegetale (se numeste vegana) sa ia un supliment de vitamina b12 si iarna vitamina d3. Vitamina b12 este necesara dar nu se gaseste in produsele vegetale. Interesant este faptul ca vitamina b12 se produce in organismul nostru in intestinul gros dar medicii spun ca acolo nu se poate absorbi, deoarece absorbtia se face in intestinul subtire. Vitamina d3 se produce in organismul nostru prin expunerea la soare si nu se gaseste de obicei in produsele vegetale. Totusi, ciupercile sunt o sursa de vitamina d, dar vitamina d2 nu d3. Acestea sunt informatiile pe care am vrut sa vi le prezint. Va urez multa sanatate

Bibliografie si surse web
“Studiul China”, de Dr. T. Colin Campbell si Thomas M. Campbell II, Adevar Divin, Brasov, 2012
https://www.easistent.ro/?p=3623
https://www.healthline.com/nutrition/raw-food-vs-cooked-food#section3
https://www.rd.com/list/foods-high-in-digestive-enzymes/
data accesarii site-urilor: 28.06.2020


https://nutritionstudies.org/could-changing-our-diets-defeat-covid-19/?fbclid=IwAR251b_7VnHG9uG0TNgKqmAjLE9tp9Wmnz7z7-R34MIIZqPIPH4Ok_OvTKQ data accesarii site-ului: 8.07.2020

https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/cum-faci-alimente-adevaratemedicamente-mananca-ciuperci-oase-puternice-1_51766caf053c7dd83f3adc15/index.html data accesarii site-ului: 21.07.2020

Comments